Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zatrucie Mięsem

Zatrucie Mięsem

mięso z targowiska
13.03.2024 12:41 Ten środek jest w każdej wędlinie. A w takiej dawce zabił 54-latka z Nowej Dęby

Niedawno Polskę obiegała tragiczna wiadomość dotycząca śmierci mężczyzny, który zatruł się galaretą garmażeryjną kupioną na targu w Nowej Dębie. Jak wynika z najnowszych badań, mięso zawierało wysoką ilość azotynu sodu – w porównaniu z innymi wyrobami dawka ta została znacznie przekroczona. Czym więc jest azotyn sodu? Które produkty go zawierają?Azotyn sodu (E250) stosowany jest w mieszankach peklujących. Obecny jest w wielu wyrobach mięsnych. Nie można jednak bez specjalistycznych badań ocenić, czy dany wyrób mięsny zawiera go nadmiarze.

domowe przetwory mięsne
18.02.2024 13:41 Śmiertelne zatrucie mięsem w Nowej Dębie. Policja ostrzega

Rządowe Centrum Bezpieczeństwa i policja apelują, by nie spożywać mięsa z targowiska w Nowej Dębie, w powiecie tarnobrzeskim. Policja zatrzymała parę z powiatu mieleckiego, która sprzedawała tam z samochodu skażone wyroby garmażeryjne – jeden z ich klientów nie żyje, a dwóch znajduje się w szpitalu w ciężkim stanie.